De verbondenpuntenwolk debuteert in Vlaamse media

Het komt maar zelden voor dat in de Vlaamse media minder gebruikelijke visualisatievormen worden gepubliceerd. Staven, lijnen, bollen en kaarten: daar blijft het meestal bij. Verheugd stelde ik dan ook vast dat Knack deze week de exotische tour op gaat en een verbondenpuntenwolk publiceerde.

verbondenscatterplot

Een verbondenpuntenwolk (connected scatterplot) zet twee variabelen uit op de assen, waarop de waarden van verschillende tijdsperiodes worden uitgezet als punten. Een lijn verbindt de punten chronologisch, waardoor een “pad” ontstaat dat kan “gevolgd” worden.

In het geval van Knack zijn de twee variabelen de staatsschuld en het financieringstekort (wat niet hetzelfde is als het begrotingstekort, wat ik net van Wikipedia leerde), die worden weergegeven voor ieder jaar van 1970 tot en met 2013, met nog een projectie tot en met 2030.

Heel goed aan de visualisatie vind ik de annotering rond de grafiek, die voor elke fase uitlegt wat er speelde. Als enige puntje van kritiek kan ik enkel wijzen op de kleurlegende, met de namen van de fases boven de grafiek. Ik zou de namen van de fases gewoon als titel zetten bij de annoteringen (dus ‘Eerste olieschok’ als titel in plaats van ‘Fase 1’).

Als het goed is, zeggen we het ook. Ik ben fan van deze grafiek.

Online zijn hier ook fantastische dingen mee te doen. Je zou voor iedere fase een punt de lijn kunnen laten volgen en telkens de uitleg bij de fase tonen. Zoals zo vaak op het vlak van datavisualisatie stelt de New York Times het lichtend voorbeeld, met On the Economy’s Twists and Turns (stap 7 is geweldig!).

Ook Hans Rosling pionierde met dit soort visualisaties.

Professor datavisualisatie Alberto Cairo is ook een fan van verbondenpuntenwolken en toont op zijn blog enkele mooie voorbeelden.

Meer van dat!

Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *