Grafiek redesign in Excel: de rode kaarten van Sporza

Redesigns zijn een van mijn favoriete disciplines in datavisualisatie. Een grafiek opnieuw (en beter) ontwerpen is enorm lerrijk. In mijn presentatie over datavisualisatie die ik mocht geven voor de Dag van de Boekhouder enkele maanden geleden stopte ik ook een redesign. Omdat het materiaal toch maar mos lag te kweken op mijn harde schijf, geef ik deze hier nu in uitgeschreven vorm. De redesign werd volledig gemaakt in Excel.

Origineel

Dit is het origineel, eind oktober 2013 geplukt van sporza.be.

rodekaartensporza_org

Er loopt heel wat mis met deze grafiek, zoals verderop duidelijk zal worden. Om dit te illustreren zou je eens kunnen timen hoeveel tijd je nodig hebt voor het beantwoorden van volgende eenvoudige vraag: wie incasseerde tot op dat moment in de competitie de meeste rode kaarten, Anderlecht of Cercle Brugge? Uw tijd gaat nu in.

Default Excel

Zoals bij iedere redesign was het eerst zaak om eerst de data in handen te krijgen. Aflezen en in Excel gooien was de boodschap. Een staafgrafiek met de Excel standaardinstellingen ziet er zo uit:

rodekaartensporza1

De standaardinstellingen van Excel zijn berucht voor het overtreden van de basisregels van goede datavisualisatie, maar toch slaagt Excel er in om 1 van de grootste problemen van de originele grafiek op te lossen: de legende is verdwenen en de namen van de ploegen staan direct onder de staven.

De legende die Excel er nog bij plaatste, met slechts 1 item, is nu overbodig en laten we weg:

rodekaartensporza2

Alle ruimte gebruiken

Wat Excel niet goed deed is de grafiek alle ruimte geven: de grootste waarde in de data is 5 terwijl de grafiek tot 6 gaat. Dit herstellen we:

rodekaartensporza3

Sorteren

Om de grafiek beter leesbaar te maken, veranderen we de sortering van de staven. In het origineel staan de clubs gesorteerd volgens de ranking in de competitiestand op dat moment, maar mij lijkt een rangschikking naar het aantal ontvangen rode kaarten meer zinvol:

rodekaartensporza4

Stijve-nekgrafiek

Stijve-nekgrafieken zijn een ware plaag. Ook het origineel van Sporza is een stijve-nekgrafiek: een grafiek waarbij je als lezer je hoofd (of de krant/tablet/scherm) moet draaien om de labels goed te kunnen lezen. Met een simpele truc is dat zo opgelost: zet de staven horizontaal, zodat ook de tekst horizontaal kan.

Naast het voorkomen van een stijve nek, heeft dit (mits een goede sortering) nog een bijkomend voordeel: de data worden nu weergegeven als een echte rangschikking, met de clubs met de meeste rode kaarten bovenaan en die met de minste onderaan.

rodekaartensporza5

Kleur

In het origineel krijgen de staven de dominante kleur van de uitrusting van de clubs. Niet zo’n goed idee, aangezien dit aanleiding geeft tot drie tinten groen, drie tinten blauw en vier tinten rood. Zelfs niet-kleurenblinden lopen hierin verloren.

Standaard gebruikt Excel een blauw met een kleurverloop voor de staven, met wat schaduw als extra. Dit verving ik door een plat grijs, zodat later met kleur meer accent kan gegeven worden. Ook maakte ik de staven wat dikker.

rodekaartensporza6

Directe labeling

Hoewel het in dit geval, met behoorlijk wat clubs met hetzelfde aantal rode kaarten, niet echt nodig is, is het wel een goede praktijk om staven direct te labelen met hun datawaarde.

rodekaartensporza7

Dan worden de verticale hulplijnen overbodig:

rodekaartensporza8

En de X-as in zijn geheel eigenlijk ook:

rodekaartensporza9

Y-as

De Y-as heeft ook geen functie en kan ook zonder probleem verwijderd worden:

rodekaartensporza10

Anderlecht

Stel nu dat de grafiek bedoeld is voor het supportersblad van Anderlecht. Dan is het uiteraard een goed idee om de supporters/lezers visueel direct naar de staaf van hun geliefde club te leiden (en ja, dat doen we hier met de clubkleuren:-)

rodekaartensporza11

The proof is in the viewing

Ziezo, een heel pak beter. Of kan u misschien nog eens timen hoe lang het duurt om na te gaan of het nu Cercle of Anderlecht was dat de meeste rode kaarten slikte?

Om de grafiek echt publiceerbaar te maken, komen er best nog een titel en lead bij. Voor publicatie op een nieuwssite zou ik ten slotte het kleurtje van Anderlecht achterwege laten en simpelweg de clubs met het hoogste en laagte aantal rode kaarten benadrukken:

rodekaartensporza13

 

Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *