Laat de politieke stromen stromen

Hoe stromen kiezers tussen de verkiezingen van de ene naar de andere partij? Een studie, resultaat van een samenwerking van meerdere universiteiten, wijst het uit. Kiezers zijn niet echt honkvast en wisselden tussen de verkiezingen van 2010 en 2014 flink van voorkeur.

Om de resultaten van het onderzoek te visualiseren, koos De Standaard voor donutjes:

kiezersstromen_standaard

 

De Morgen kiest voor gestapelde staven:

politiekestromen_DM

Beide grafieken geven mooi weer hoe de kiezers bewogen per partij. Maar wat ontbreekt is het algemene overzicht. En je hebt ook geen idee van de onderlinge verhoudingen tussen de partijen, aangezien alle partijen als 100 % worden voorgesteld. Dit vertekent het beeld: kleine partijen krijgen veel meer visuele ruimte dan ze eigenlijk verdienen.

Sankey

Het kostte me wat moeite, maar uiteindelijk vond ik toch het brondocument van de cijfers. Door de cijfers van de verkiezingsresultaten te combineren met de cijfers van de in- en uitstroom van elke partij, kon ik een stroomdiagram (of Sankey-diagram) maken:

PolitiekeVerschuivingen

Met deze visualisatie krijg je wel een algemeen beeld van het hele plaatje (misschien wat te druk, ik geef het toe) en worden de verhoudingen tussen de partijen wel gerespecteerd.

Binnenkort

Met wat meer tijd zou ik nog wat datalabels en wat interactiviteit toevoegen (voor het uitlichten van partijen, bijvoorbeeld, en voor het raadpleegbaar maken van de cijfers), maar voor nu blijft het bij deze schets.

Vanaf volgende week, echter, zal ik dergelijke grafieken maken voor De Tijd en L’Echo. Het bekritiseren van visualisaties uit andere media zal vanaf dan op deze blog op een lager pitje gezet worden (tenzij er bepaalde grenzen overschreden worden, natuurlijk). Ik zal me in de toekomst vooral concentreren op mijn eigen werk.

Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *