Twee supersnelle visualisatietools voor digitale redacties

Hoe komt een grafiek in de krant? Meestal gaat het zo: een journalist werkt aan een stuk en heeft een Excel-bestandje met wat data waar iets grafisch mee zou kunnen gedaan worden of hij heeft wat geodata die mooi op een kaartje zouden staan. Hij bezorgt de gegevens aan de vormgevers van de krant, of bij gebrek hieraan aan de mensen van de layout, die er mee aan de slag gaan. ’s Avonds, tegen de dagelijkse deadline, is de grafiek of de kaart hopelijk klaar en valt hij samen met de krant bij de abonnee in de bus of in het rek bij de krantenboer.

Maar voor online nieuws is dit proces hopeloos traag. Voor online nieuws moet het veel sneller gaan om relevant te zijn. Dat is waarom ik in mijn eerste weken bij mijn huidige werkgever (Mediafin, de uitgever van De Tijd en L’Echo) wat heb geïnvesteerd in het bouwen van de Grafiekbouwer en de Mapmaker, twee tooltjes om supersnel grafieken en kaartjes te maken.

Grafiekbouwer

Ik ben een groot liefhebber van interactieve grafieken. Maar in heel wat gevallen zijn de datasets te klein en kan interactiviteit maar heel weinig bijdragen aan een grafiek. Vaak zijn eenvoudige, statische grafieken alles wat je nodig hebt om een verhaal te vertellen of te kruiden.

Ik had al wel eens gehoord van de Chartbuilder van Quartz, een open source tool om heel snel net zulke grafieken te maken. Uit de beschrijving:

Chartbuilder is the final step in charting. Paste data into it and export an svg or png chart in a style that has been predefined.

Dat was precies wat ik wou.

Het eenvoudige van het klonen van de Chartbuilder tot de Grafiekbouwer was het aanpassen van de stijl. Het aanpassen van kleuren en lettertypes was met een beetje zoekwerk zo gebeurd.

Maar Chartbuilder is een Amerikaanse tool. Dat betekent dat het als decimaal teken een punt verwacht en komma’s gebruikt om duizendtallen te scheiden. Ik had net het omgekeerde nodig. Om dit aan te passen, moest ik even de hulp van een collega inroepen.

Ondertussen is de Grafiekbouwer up and running en zijn er al heel wat grafiekjes mee geproduceerd.

Belgi-vijfde-grootste-Champagneverbruiker-Aantal-verbruikte-flessen-in-miljoen-2013_chartbuilder

Bitcoin-piekte-vorig-jaar-boven-1-000-Bitcoin-in-dollar_chartbuilder

Voornamelijk-financi-le-bedrijven-betrokken-bij-Luxleaks-Aantal-keer-vermeld-in-Luxleaks-rulings-per-sector_chartbuilder

Waar-ligt-het-Nederlandse-goud-Minder-dan-1-3-van-het-Nederlandse-goud-bevindt-zich-in-Nederland_chartbuilder

Ik maakte ook een tutorial voor de collega’s.

Bonus: de Grafiekbouwer geneert ook html-code voor tabellen, wat ook mooie resultaten geeft.

Mapmaker

Geïnspireerd door de Grafiekbouwer, wou ik ook graag een tooltje om snel kaartjes te genereren. Uiteraard is een Google Map zo ingesloten, maar ook hier geldt dat interactiviteit soms overkill is.

Statische kaartjes, dus. Ik kende de Mapbox Static API al en ook in dit geval klonk de beschrijving mij als muziek in de oren:

Static maps are standalone images that can be displayed on web and mobile devices without the aid of a mapping library or API. A static map image looks like an embedded map without any interactivity or controls.

Mijn mosterd haalde ik bij staticmapmaker.com, maar ik wou een tooltje waarbij de interactieve kaart de interface is. Zo bouwde ik Mapmaker.

mapmaker

Hoe je de Mapmaker kan gebruiken:

  • zoom en pan naar het gebied dat je wil weergeven. Met de zoekbox linksonder kan je snel naar een land of gebied zoomen.
  • met de knop ‘Add marker’ kan je een icoontje op de kaart zetten. Je kan het daarna nog verslepen naar de juiste locatie of opnieuw verwijderen.
  • voor de taal van de basislaag kan je switchen tussen Frans en Engels (Nederlands is helaas niet mogelijk).
  • rechts en onderaan kan je de rand van het kaartje verslepen als je andere afmetingen wil.
  • als alles naar wens is ingesteld, brengt de knop ‘Get map’ je naar een statische afbeelding van de kaart. Deze kan je dan downloaden naar je computer om verder te gebruiken.

filipijnen

santiago

cordoba

brussel_mapmaker

Voor het maken van de basislagen heb ik Mapbox Studio gebruikt. Ik startte met een van de standaard kaartstijlen in Mapbox en paste daar de kleuren en nog enkele details van aan om de kaarten mooi bij de stijl van tijd.be en lecho.be te laten passen. Ik vertrok van een Engelstalige kaart, die ik dupliceerde en in het Frans zette voor de Franstalige versie.

De kaartjes zien er heel mooi uit, maar ze zijn natuurlijk niet ‘met de hand gemaakt’. Af en toe zit je met tekstlabels waar onvermijdelijk een deel van wordt weggekapt en de icoontjes kunnen ook wel eens een tekstlabel bedekken. Maar de snelheid en het gemak om ze te maken compenseren dat ruimschoots.

Snel visueel

Online nieuws is snel en visueel. Tools die snel visualisaties en kaartjes kunnen maken, passen dus perfect in de digitale nieuwsredactie. Open source tools als de Chartbuilder van Quartz schreeuwen er dus om gekloond, aangepast en gebruikt te worden.

Voor het produceren van kaarten (interactieve zowel als statische) is er volgens mij geen beter platform dan Mapbox. Op relatief korte tijd liet Mapbox mij toe om zelf een tooltje in elkaar te steken om supersnel kaartjes te genereren.

Geen nood meer dus aan de sowieso al druk bezette vormgevers en layouters van de krant om visualisaties te maken. Iedereen kan nu zelf supersnel de grafiekjes en kaartjes produceren die hij nodig heeft.

Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *