Waarom ik niet van Infogram hou

Infogram is een populaire tool om snel online grafiekjes te maken. Hier leg ik uit waarom je Infogram beter vermijdt op een nieuwsredactie en in elke andere professionele omgeving.

Infogram

De grote plus van Infogram is de eenvoud en snelheid waarmee grafieken kunnen worden gemaakt: kies een template, kies een grafische vorm (staafjes, lijnen, …), pas de data aan en klik ‘Publish’. ‘Charts & Infographics the Easy Way’ beschrijft Infogram zichzelf. Maar deze eenvoud heeft nadelen.

infogram

Slechte default instellingen

Mijn grootste kritiek gaat over de default-instellingen van Infogram. Een paar voorbeelden hiervan:

  • staafjes op een staafgrafiek hebben standaard allemaal een andere kleur
  • staafjes hebben geen datalabels
  • lijngrafieken hebben grids
  • lijngrafieken hebben een y-as die niet van 0 begint
  • lijngrafieken hebben vaak verticale tekst

Deze standaardinstellingen gaan in tegen de regels van goede datavisualisatie. Als gebruiker kan je deze zaken natuurlijk zelf wel corrigeren, maar de overgrote meerderheid van de Infograms die ik tegenkom gebruiken de standaardinstellingen. Nochtans zijn er mensen in en rond Infogram die beter weten, zoals dit artikel aantoont. Vergelijk daar de voorbeeld-Instagram eens met de tips die op het einde worden gegeven.

Hier komt nog bij dat Infogram heel wat grafiektypes aanbiedt die serieuze datavisualisatie onwaardig zijn. Voorbeelden: doughnut chart, multiple axes chart (kritiek), radial bar chart (volgens een post op de Infogram blog enkel te gebruiken ‘omwille van esthetische redenen’), stacked area chart (kritiek).

Overbodige interactiveit

De meerderheid van de Infograms stellen slechts kleine datasets voor: lijnen en staven met maar een handvol datapunten. Maar ook voor deze grafieken gebruikt Infogram standaard interactieve tooltips: je moet over de staven of punten bewegen met de muis om de cijfers achter de grafiek weer te geven.

Voor deze simpele grafieken zou het veel beter zijn om de interactiviteit achterwege te laten, de cijfers als labels op de grafiek te zetten en gewoon een afbeelding te publiceren.

Infogram voorziet wel een deelknop, maar delen via die knop leidt je naar de website van Infogram in plaats van naar je eigen webpagina

Het werken met afbeeldingen in plaats van ingesloten Infograms heeft nog een voordeel: afbeeldingen zijn heel gemakkelijk deelbaar op sociale media. Infogram voorziet wel een deelknop, maar delen via die knop leidt je naar de website van Infogram in plaats van naar je eigen webpagina (probeer maar eens met de Infogram hierboven).

Hanteerbaar

Afbeeldingen zijn ook veel makkelijker om mee te werken. Iedere gebruiker van een CMS weet wel hoe hij een afbeelding bij zijn tekst moet zetten. Terwlijk helemaal niet iedereen weet hoe hij een iframe in html-code moet toevoegen. Sommige CMS’en lusten ook helemaal geen iframes.

Bovendien hebben iframes een belangrijk nadeel: de breedte kan je wel responsive maken, maar voor de hoogte is dat veel moeilijker: je blijft vaak zitten met een lege ruimte op de pagina. Of de iframe krijgt net te weinig ruimte. Infogram biedt wel code aan om responsive grafieken te embedden, maar dat is javascript-code die door heel veel CMS’en zal geweigerd worden.

Afhankelijk van extern platform

Zoals steeds bij het gebruik van “x as a service” ben je bij Infogram afhankelijk van de stabiliteit van het externe platform. Exacte cijfers heb ik niet, maar heel stabiel lijkt mij Infogram niet te zijn:

Bij de research voor dit artikel kreeg ik ook herhaaldelijk een foutmelding op de pagina met voorbeelden, vanwaar op de homepagina van Infogram wordt gelinkt.

Alternatief

Iedere organisatie, nieuwsmedium of andere, die datavisualisatie serieus neemt doet er dus beter aan om voor eenvoudige grafieken Infogram of een van de vele andere graphics-as-a-service ter vermijden.

Het beste alternatief zijn laagdrempelige tools die grafieken als statische afbeeldingen genereren. De Chartbuilder van Quartz is een open source tool die net dat doet en dus een goed alternatief.

Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *